No 30. jūlija līdz 1. augustam Ludzas pilsētas vidusskolā notika starptautisks pasākums “The School Kitchen Lab”, kas pulcēja dalībniekus no Latvijas un sadarbības partneru organizācijām. Pasākuma mērķis bija meklēt jaunus, radošus risinājumus skolu ēdināšanā, īpašu uzmanību pievēršot veselīgam uzturam un pārtikas atkritumu mazināšanai.
Pasākumu atklāja Daugavpils Universitātes pārstāve Rita Ivanova un Ludzas novada pašvaldības pārstāvis Gunārs Strods, iepazīstinot dalībniekus ar programmu un uzsverot šādu iniciatīvu nozīmi izglītības un sabiedriskās ēdināšanas attīstībā.
Trīs dienu laikā dalībnieki piedalījās vairākās praktiskajās sesijās:
- “Skolas ēdiena transformēšana”, kur tika kopīgi gatavoti jauni ēdieni;
- “Ēdiens kā enerģijas avots”, kurā tika akcentēta veselīga uztura un ēdiena uzturvērtības nozīme;
- “Jaunu garšu iepazīšana”, kas ļāva izmēģināt inovatīvas receptes un apgūt jaunas pieejas ēdiena pagatavošanā.
Programmas ietvaros tika organizēta arī izbraukuma vizīte uz zemnieku saimniecību “Kotiņi” Balvu novadā, kur dalībnieki iepazinās ar vietējām lauksaimniecības tradīcijām un ilgtspējīgas saimniekošanas principiem.
Pasākums noslēdzās ar kopīgām brokastīm un izvērtējumu, kurā dalībnieki dalījās pieredzē un secinājumos. Kā uzsvēra Rita Ivanova, šādas iniciatīvas ne tikai veicina izpratni par veselīgu uzturu un pārtikas resursu taupīšanu, bet arī stiprina starptautisko sadarbību un kopienas iesaisti.
Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Interreg Central Baltic programmas 2021–2027 atbalstu.