foto

No 2025. gada 20. līdz 23. oktobrim norisinājās Latvijas un Igaunijas skolu pavāru mācību brauciens uz Karlštati, Zviedrijā, kas tika organizēts projekta “School Food Waste Solutions” ietvaros. Projektu līdzfinansēja Eiropas Savienība programmas Interreg Central Baltic 2021–2027 ietvaros. No Ludzas novada pašvaldības piedalījās Ludzas pilsētas vidusskolas vecākā pavāre Aļona Strode un no Mērdzenes pamatskolas vecākā pavāre Gaļina Peļņa.

Mācību brauciena mērķis bija veicināt pieredzes apmaiņu un pārrobežu sadarbību skolu ēdināšanas, ilgtspējīgas pārtikas patēriņa un pārtikas atkritumu samazināšanas jomā. Tā laikā Latgales reģiona skolu pavāri kopā ar kolēģiem no Karlštates izglītības iestādēm praktiski darbojās skolu virtuvēs, piedaloties meistarklasēs un darbnīcās, kuru laikā tika gūta vērtīga pieredze par Zviedrijas pieeju skolu ēdināšanas organizēšanā.

Dalībnieki apguva ēdienu sagatavošanas un pasniegšanas principus bufetes tipa ēdnīcās, iepazinās ar ēdienkartes pielāgošanu īpašām diētām un ar efektīvām metodēm ēdiena pievilcīgai pasniegšanai, lai veicinātu skolēnu interesi par veselīgu uzturu. Tika demonstrēta ēdiena piegādes organizācija pirmsskolas iestādēm, kā arī pārrunāts, kā panākt līdzsvaru starp skolēnu vēlmēm un uztura speciālistu ieteikumiem.

Brauciena ietvaros notika arī semināri, diskusijas un ideju apmaiņa, kuros tika apspriestas jaunu skolu ēdienu recepšu izstrādes iespējas, pārtikas atkritumu samazināšanas stratēģijas un radošas pieejas skolu ēdienreizēm. Īpaša uzmanība tika veltīta domāšanas maiņai par skolas maltīšu nozīmi skolēnu labbūtības un mācību rezultātu veicināšanā.

Mācību vizītes laikā pavāriem bija iespēja darboties kopā ar Karlštates skolu pavāriem, apmeklējot Hultsbergsskolan un Sundsta–Älvkullegymnasiet, kā arī tikties ar veselības veicināšanas komandu, lai pārrunātu sabiedrības paradumu un ēšanas kultūras ietekmi uz skolēnu uzturu.

Projekta vadības komanda nodrošināja tulkošanas atbalstu un praktisko koordināciju, savukārt dalībniekiem bija jāievēro noteikti darba drošības nosacījumi, tostarp jāņem līdzi darba apavi un forma darbam virtuvē.

Mācību brauciens bija vērtīgs profesionālās pilnveides posms Latgales reģiona skolu pavāriem, sniedzot jaunas zināšanas, praktiskus risinājumus un iedvesmu ilgtspējīgas skolu ēdināšanas sistēmas attīstībai arī Latvijā.

Saistītas tēmas

Projektu aktualitātes